Treinreizen met betaalkaart succes! 31 mei 2019

De proef op het traject Leiden – Den Haag is nu een klein half jaar onderweg en de eerste resultaten zijn bijzonder positief.

De testgroep die uit duizend reizigers bestaat kan sinds januari bij de NS stations in- en uitchecken met  een bankpas of creditcard. De testfase duurt tot deze zomer, maar uit een tussentijds onderzoek blijkt dat de deelnemers ervaren dat reizen met een betaalkaart even eenvoudig is als met een OV-chip.


Groot gemak: Saldo opladen niet meer nodig

Het grote voordeel is dat het niet meer nodig is om saldo op te laden. Dagelijks worden de treinkosten automatisch van de rekening afgeschreven. Daarnaast is het natuurlijk bijzonder fijn dat er geen OV-chip meer aangeschaft hoeft te worden en men altijd kan reizen, omdat de reispas al in de portemonnee zit in de vorm van een  bankpas.

Er zijn ook de nodige aanbevelingen naar voren gekomen. Vanzelfsprekend wenst men op meer punten te kunnen in- en uitchecken en qua snelheid valt er ook nog winst te behalen.


Doel van de proef​

Deze proef is voornamelijk om beter zicht te krijgen op het gebruikersgemak en hoe de techniek zich in de praktijk bewijst. Bij landelijke invoering zullen bij alle vervoersbedrijven, banken en bij Translink de nodige aanpassingen doorgevoerd dienen te worden.
 

Samenwerking tussen partijen

Inchecken met de bankpas of creditcard is één van de mogelijkheden die de OV-bedrijven en Translink onderzoeken vanuit het Innovatieprogramma OV-betalen. De proef is tot stand gekomen in samenwerking met banken, transactieverwerker EMS en creditcardverstrekker ICS. Deelnemers aan de proef reizen met een contactloze bankpas van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank of RegioBank of een contactloze creditcard van Mastercard of VISA, uitgegeven door ICS (International Card Services).

Bron: Translink

Toon comments (0)

Wellicht ook interessant voor u

SCA komt eraan

PSD2 is een Europese richtlijn met als doel de concurrentie binnen het ‘betalingslandschap’ te verbeteren en de drem

Lees verder

Dalende trend cash zet verder door

Nederlandse consumenten betaalden in 2018 37% van hun aankopen in winkels, horeca en dergelijke met contant geld en 63% met hun betaalpas.  

Lees verder

Contant geld verleden tijd?

De Nederlandsche Bank: 21% van de Nederlanders verwacht op korte termijn niet meer met contant geld te betalen. 

Lees verder