Afgelopen dagen zijn er vanuit verschillende landen verschillende sancties opgelegd aan Rusland. Ook het Russische Bancaire stelsel is onderhevig aan deze sancties. Zo hebben Visa, Mastercard en American Express ook de nodige maatregelen getroffen. Hieronder treft u een korte samenvatting van deze maatregelen:

Visa
  • Alle kaarten die in Rusland zijn uitgegeven werken niet langer buiten Rusland. Al deze transacties worden door Visa afgekeurd. 
  • Visa-kaarten die zijn uitgegeven door financiële instellingen buiten Rusland, werken niet langer binnen Rusland.
Mastercard
  • Alle kaarten die in Rusland zijn uitgegeven werken niet langer buiten Rusland. Al deze transacties worden door Mastercard afgekeurd.
  • Mastercard-kaarten die zijn uitgegeven door financiële instellingen buiten Rusland, werken niet langer binnen Rusland.
American Express
  • Alle kaarten die in Rusland zijn uitgegeven werken niet langer buiten Rusland. Al deze transacties worden door American Express afgekeurd. 
  • American Express kaarten die zijn wereldwijd zijn uitgegeven werken niet langer in Rusland en Wit Rusland

Meer over de sancties van American Express vind u hier (in het Engels).

JCB
  • Alle kaarten die in Rusland zijn uitgegeven werken niet langer buiten Rusland. Al deze transacties worden door JCB afgekeurd. 
  • JCB-kaarten die zijn uitgegeven door financiële instellingen buiten Rusland, werken niet langer binnen Rusland.
Discover/Diners Club

Discover, Diners Club, Network Alliance Partners en PULSE® worden niet geaccepteerd in Wit-Rusland en Rusland en er worden daar geen kaarten uitgegeven.

Vóór de Russische inval in Oekraïne was Discover/Diners Club International bezig met de oprichting van een Russisch bijkantoor en de registratie ervan bij de Centrale Bank van Rusland als buitenlandse exploitant van betalingssystemen. Zij hebben alle acties om de registratie in Rusland voort te zetten op dit moment opgeschort.

Discover/Diners Club schort de acceptatie op van kaarten die zijn uitgegeven door alle Russische en Wit-Russische banken die werken op het Discover Global Network, ook via de partnernetwerken.

 

Wat betekent dit voor u?

Indien u gebruik maakt van een betaalautomaat hoeft u verder niets te doen. De transactie wordt op de netwerken van betreffende kaartorganisaties afgekeurd. U krijgt hiervan een melding te zien op uw automaat.

Indien u gebruik maakt een webshopoplossing zijn er twee scenario’s:

  • U biedt de transactie aan voor autorisatie en/of authenticatie. Vervolgens wordt deze op de netwerken van de betreffende kaartorganisatie afgekeurd en krijgt u hiervan een melding in uw webshopoplossing te zien.
  • Heeft u een abonnement afgesloten met de kaarthouder met een periodieke afrekening? Dan moet u de transactie aanbieden voor autorisatie en/of authenticatie. Vervolgens wordt deze op de netwerken van de betreffende kaartorganisatie afgekeurd en krijgt u deze melding in uw webshopoplossing te zien. Wij adviseren u in die gevallen het abonnement stil te zetten of op te zeggen zodat er geen nieuwe transacties kunnen ontstaan.

Aangezien de Russische Roebel (RUB) niet langer als valuta wordt geaccepteerd door de kaartuitgevers zullen wij de RUB niet langer ondersteunen als transactievaluta. Wij raden u dus sterk aan om de RUB als transactievaluta uit uw oplossing te verwijderen om te voorkomen dat transacties worden geweigerd.
 

Vanzelfsprekend houden wij verdere ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zullen u indien nodig van verdere informatie voorzien. Nederlandse ondernemers kunnen voor het laatste nieuws ook de website van de Betaalvereniging Nederland raadplegen. 

We begrijpen dat deze sancties vragen op kunnen roepen. Wij beantwoorden deze graag. Neem gerust contact op door te mailen naar compliance@emspay.eu.
 

Toon comments (0)

Wellicht ook interessant voor u

Maak kennis met Lea

Maak kennis met Lea, KYC Analyst bij EMS! Lea

Lees verder

Veiliger inloggen in uw klanten portaal My EMS

My EMS Twee factor authenticatie

Lees verder

Accepteert u al creditcards?

Het gebruik van creditcards stijgt de laatste jaren.

Lees verder