PSD2 Nieuwe wetgeving over het delen van betaalgegevens 7 maart 2019

Zoals u misschien wel heeft gehoord, is op 19 februari 2019 PSD2 in werking getreden. Hieronder leest u in het kort wat de gevolgen zijn van deze nieuwe wetgeving.

De tweede Payment Service Directive (PSD2) is een Europese richtlijn die zorgt voor de regulering van betalingsdiensten binnen de Europese Unie. De richtlijn heeft als doel de concurrentie binnen het ‘betalingslandschap’ te verbeteren en de drempels voor nieuwe toetreders, niet-banken, weg te nemen. De nieuwe aanbieders kunnen hierdoor makkelijker nieuwe betaalmethoden ontwikkelen en het betalingsverkeer inzichtelijker maken.

PSD2 en veiligheid

PSD2 zorgt ervoor dat de toegang tot de betaalrekening veilig is. De wetgeving schrijft voor dat alle betaalinstellingen, zowel bestaande en nieuwe toetreders, een vergunning moeten hebben van De Nederlandsche Bank of een andere toezichthouder uit de EU. Voorop staat dat transacties en communicatie tussen de bank en de nieuwe partijen beveiligd verlopen.

De consument en PSD2

Met PSD2 wordt het eenvoudiger om nieuwe online betaal- en rekeningdiensten te gaan gebruiken. Hiervoor dient u via uw bank toestemming te geven aan derde (financiële) partijen voor toegang tot uw betaalgegevens. Een bedrijf dat een online huishoudboekje aanbiedt is een voorbeeld van zo’n derde ​partij. Zij hebben na uw goedkeuring inzicht in uw betaalgegevens, ongeacht of u rekeningen heeft bij meerdere banken. Dit zorgt ervoor dat u in één totaaloverzicht al uw inkomsten en uitgaven kunt inzien. Het is uiteraard niet verplicht om toestemming te geven. Als u geen toestemming geeft, verandert er niets.

De winkelier en PSD2

Als winkelier krijgt u ook met PSD2 te maken. Er komen aanbieders van nieuwe methoden voor elektronisch betalen aan de kassa en online. Als winkelier heeft u dus meer keuze uit betaalmethoden. Een belangrijk onderdeel is dat u vanaf 19 februari 2019 geen kosten voor creditcardbetalingen mag doorbelasten aan uw klanten. Ook dient u bij een pre-autorisatie van betalingen vooraf heel duidelijk aan te geven welk bedrag als ‘borg’ wordt afgeschreven.

Kortom…. PSD2 heeft grote invloed op het betaalverkeer, zowel voor u als winkelier, als consument en voor ons als betaaldienstverlener.

Meer inhoudelijke informatie over PSD2 vindt u op de website van DNB

Toon comments (0)

Wellicht ook interessant voor u

SCA komt eraan

PSD2 is een Europese richtlijn met als doel de concurrentie binnen het ‘betalingslandschap’ te verbeteren en de drem

Lees verder

Dalende trend cash zet verder door

Nederlandse consumenten betaalden in 2018 37% van hun aankopen in winkels, horeca en dergelijke met contant geld en 63% met hun betaalpas.  

Lees verder

Treinreizen met betaalkaart succes

De proef op het traject Leiden – Den Haag is nu een klein half jaar onderweg en de eerste resultaten zijn bijzonder positief.

Lees verder