- UPDATE 05-08-2020 : Oplossing geïmplementeerd - veranderingen teruggedraaid - 

Inmiddels heeft EMS de veranderingen teruggedraaid, met toestemming van Mastercard en Visa. Hierdoor worden de terugbetalingen (refunds) niet meer afgewezen. Zodra de banken gereed zijn, zal het nieuwe proces van start gaan.


Vanaf 17 juli worden de terugbetalingen onmiddellijk ingediend bij en goedgekeurd door de banken.

De voordelen van dit proces zijn dat:

  • uw klant direct door zijn bank op de hoogte kan worden gesteld dat de terugbetaling is verwerkt. 
  • het voorkomt dat er wordt terugbetaald naar een kaart die niet meer geldig is.

Zodra u een terugbetaling heeft geïnitieerd, krijgt de bank van uw klant direct een melding om te betaling klaar te zetten. De bank informeert op haar beurt direct de klant met een melding dat de terugbetaling onderweg is. Het is afhankelijk van de uitbetalingstermijn van de bank wanneer uw klant de terugbetaling daadwerkelijk op zijn/haar rekening geboekt krijgt.

Bij het oude proces duurde het minimaal 1 dag voordat de terugbetaling kenbaar gemaakt werd aan de klant.

Invoering van het nieuwe process nog niet volledig correct

Helaas hebben sommige banken het proces niet correct uitgevoerd en dit heeft voor veel afwijzingen van terugbetalingen gezorgd. In Nederland zullen de banken de komende dagen hier oplossingen voor implementeren. Hierdoor verwachten wij later deze week een daling van deze afwijzingen te zien. Wereldwijd werken zowel Visa als Mastercard samen met de banken om dit probleem op te lossen. 

Terugbetalen op een andere manier?

Als u besluit om een terugbetaling te doen via andere middelen, contant geld, een voucher etc. of een andere kaart, dan raden wij u aan om dit goed te documenteren.

Vraag de klant ten minste een document te ondertekenen waarin hij/zij aangeeft dat hij/zij de terugbetaling via een ander middel of een andere kaart heeft ontvangen. Dit voorkomt latere betwistingen (chargebacks) met de klant of zijn bank.

Toon comments (0)

Wellicht ook interessant voor u

EMS integreert Payconiq voor Belgische webshops

Betaaloplossingen krijgen een steeds belangrijkere rol in het leven van ondernemers en betalende klanten. Payconiq biedt een eenvoudige, snelle en veilige manier van betalen zowel online als in de winkel door middel van QR-code technologie.

Lees verder

Is jouw webshop gereed voor SCA per 31 december?

Lees verder

Online winkelen tussen de lakens

Van alle Nederlanders webwinkelt een kwart het liefst tussen de lakens, vrouwen liever (27%) dan mannen (20%). Ouderen boven de 55 jaar bestellen liever op de bank, aan een bureau of aan de keukentafel.

Lees verder