OVpay: het nieuwe in- en uitchecken in het openbaar vervoer


OVpay is de nieuwe manier van in- en uitchecken in het openbaar vervoer (OV) in Nederland. Je bent met OVpay niet meer gebonden aan een ov-chipkaart, want je kunt zelf kiezen waarmee je in- en uitcheckt. Dit kan met een contactloze betaalpas, creditcard, via uw mobiele telefoon of de vertrouwde ov-chipkaart.
EMS is sinds 2016 betrokken bij het OVpay project waarbij EMS in samenwerking met Translink, de routering en de verwerking van de transacties verzorgt bij gebruik van de betaalpas en creditcard.

Hoe werkt het?

Zo simpel als dat betalingen in winkels tegenwoordig werken, werkt OVpay ook. Bij het inchecken houdt u de contactloze betaalpas, creditcard of smartphone tegen de kaartlezer of het poortje aan en bent u ingecheckt. Uitchecken aan het einde van uw reis werkt precies hetzelfde. Om te voorkomen dat per ongeluk een andere betaalpas gebruikt wordt bij het in- en uitchecken, wordt aangeraden om uw pas uit uw portemonnee te halen.


Betrokkenheid EMS bij OVpay

OVpay is de overkoepelende naam van nieuwe betaalvormen in het OV die landelijk worden ingevoerd door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink.

EMS is sinds 2016 betrokken bij het OVpay project waarbij EMS in samenwerking met Translink, de routering en de verwerking van de transacties verzorgt bij gebruik van de betaalpas en creditcard. Dit doet EMS zowel voor Maestro en V PAY, maar ook voor alle andere producten van Visa en Mastercard (inclusief de nieuwe debetkaart producten Visa Debit en Debit Mastercard). Aangezien de wijze van afrekenen van een OV transactie niet te vergelijken is met een transactie op een betaalterminal heeft EMS een oplossing ontwikkeld waarbij de systemen van OVpay op een simpele wijze zijn gekoppeld aan de systemen van EMS. Door de eenvoud van de oplossing zijn beide partijen in staat om in zeer korte tijd veel transacties te verwerken, wat bij een landelijke OV dekking uiteraard noodzakelijk is.

EMS is, als dochter van de technologie leverancier Fiserv, de aangewezen partij voor de verwerking van deze specifieke stroom van betalingen vanwege de jarenlange ervaringen die zijn opgedaan in het openbaar vervoer en het toegewijde team van specialisten die OVpay dagelijks bijstaat in de landelijke uitrol.


EMS – de partner in Mobility as a Service

EMS is niet onbekend in de OV wereld en is al eerdere samenwerkingen aangegaan met vervoerders in België en Duitsland om ook daar transacties met contactloze betaalpassen en smartphones mogelijk te maken. EMS gelooft in de duurzame toekomst van het OV en de klimaat neutrale doelstellingen van de vele vervoerders, die blijven innoveren met elektrificatie van het openbaar vervoer. Hier draagt EMS graag aan bij.

MaaS (Mobility as a Service) ontwikkelt zich snel en vraagt daarom vaker om vernieuwende oplossingen. Naast betalen in OV heeft EMS de afgelopen jaren diverse ontwikkelingen gedaan in het in- en uitchecken voor parkeren, het kunnen betalen met de betaalpas of smartphone bij de laadlocaties voor hybride/elektrische auto’s en ook oplossingen voor het online kunnen bestellen en/of afrekenen MaaS gerelateerde diensten.