Er is ook duidelijk een verschuiving voor onderlinge betalingen zichtbaar. Werden in 2017 67% van de onderlinge betalingen nog contant gedaan in 2018 slonk dit percentage naar 59%.

Contante kassabetalingen gedaald naar 37%

Het aantal contante betalingen in Nederland is tussen 2017 en 2018 afgenomen van 2,74 miljard naar 2,53 miljard. Het aantal pinbetalingen steeg daarentegen van 3,84 miljard van 4,28 miljard. 

Interessant is dat de waarde van de contante betalingen daalde van € 35 naar € 34 miljard, maar de waarde van elektronische betalingen groeide van € 101 miljard tot maar liefst € 108 miljard. De groei van de pinbetalingen komt onder andere doordat het op steeds meer locaties, zoals in de horeca en op de markt, mogelijk is om kleine bedragen contactloos te betalen. De stijging van pinnen is dan ook het hoogst bij bedragen tot € 5,00.

Ook bij onderlinge betalingen is contant minder populair

In vergelijking met 2017 is het gebruik van contant geld voor onderlinge betalingen in 2018 gedaald van 67% naar 59%. Interessant is dat de wending naar elektronisch betalen hier sterker is dan bij kassabetalingen. Reden hiervoor is dat steeds meer mensen onderlinge betalingen eenvoudig via bijvoorbeeld ‘Tikkie’ uitvoeren.

In totaal hebben we in Nederland in 2018 bijna 600 miljoen onderlinge betalingen gedaan met een totale waarde van € 22 miljard.


Elektronisch betalen meer in trek onder jongvolwassenen

19 – 24 jarigen maakten in 2018 zowel aan de kassa als via onderlinge betalingen het meest gebruik van elektronische betaalopties. Qua groei zijn tieners de absolute koploper in het aandeel pinbetalingen aan de kassa. Verklaring hiervoor is dat zakgeld al op vroege leeftijd op de bankrekening wordt overgemaakt. Daarnaast is het zo dat zij vaak aankopen doen in omgevingen, zoals kantines, waar alleen elektronisch betaald kan worden. Bekijken we het betaalgedrag van 75-plussers dan zien we vooral een groei in contactloze betalingen. Was deze groep in 2017 ‘slechts’ verantwoordelijk voor 9% van de contactloze betalingen in 2018 groeide dit naar 17%.

Elektronisch geld overmaken groeide in 2018 het sterkst (+12%) bij de leeftijdsgroep van 55 – 64 jaar. Deze leeftijdsgroep betaald nog steeds 68% van de onderlinge transacties contant en 29% elektronisch.


Kunt u uw klanten al elektronisch laten betalen?

Elektronisch betalen wordt steeds populairder. EMS biedt de juiste oplossing: met een ruime keuze aan betaalautomaten bieden wij elke ondernemer een passende betaaloplossing.

Bekijk hier ons aanbod!

Bron: Betaalvereniging

 

Toon comments (0)

Wellicht ook interessant voor u

Piggy komt met app op Clover

Ook bij de app developers is de introductie niet ongemerkt gebleven en zijn er veel aanvragen binnengekomen voor de ontwikkeling van Nederlandse apps voor de Clover App Market. Dat is precies waar Clover haar kracht vandaan haalt. Naast een pinautomaat en kassa in één is het bovenal een smartPOS. Dat klinkt misschien wat technisch, maar als je het vertaalt naar een smartphone is het eigenlijk heel logisch; een betaalsysteem met apps erop die het leven van de ondernemer veel eenvoudiger maken. Vandaar ook dat wij iedereen graag kennis willen laten maken met piggy als eerste partner die volledig achter het Clover concept staat.

Lees verder

Vandaag viert EMS een feestje: wij bestaan 15 jaar!

Wij willen al onze klanten bedanken voor het vertrouwen in EMS als hun betalingsverwerker.

Lees verder

EMS introduceert Clover, het alles-in-een betaalsysteem in Nederland

Waar veel ondernemers nog diverse apparaten en contracten hebben voor hun kassa en andere apparaten voor hun administratie, biedt Clover juist één slimme oplossing.

Lees verder