Let op: SCA komt eraan 14 augustus 2019

Sinds februari 2019 is de PSD2 wetgeving van kracht. Om uw geheugen even op te frissen:

PSD2 is een Europese richtlijn met als doel de concurrentie binnen het ‘betalingslandschap’ te verbeteren en de drempels voor nieuwe toetreders, niet-banken, weg te nemen. De nieuwe aanbieders kunnen hierdoor makkelijker nieuwe betaalmethoden ontwikkelen en het betalingsverkeer inzichtelijker maken.

Een ander belangrijke reden voor de invoering van PSD2 is het beschermen van veilige elektronische betalingen. De afgelopen vijf jaar is het aantal online betalingen in Nederland gestegen met 18%. Het schadebedrag als gevolg van online fraude bedraagt op dit moment maar liefst € 1,3 miljard in Europa. Om dit te bestrijden is Strong Customer Authentication (SCA) in het leven geroepen.

Wat is SCA?

SCA vereist dat aan elke online betaling een extra beveiligingsstap wordt toegevoegd zodat online betalen nog veiliger wordt dan voorheen. Om een online betaling te doen dient uw klant zich met behulp van tenminste twee van de drie onderstaande methoden kunnen authenticeren.

  • Via iets wat alleen uw klant weet (bv. wachtwoord of PIN-code)
  • Via iets dat alleen uw klant bezit (bijv. mobiele telefoon, token)
  • Via iets wat uw klant is (biometrie, bijvoorbeeld vingerafdruk, stem of gezichtsherkenning)

SCA is niet vereist voor betalingen tot € 30,00, betalingen met een niet-Europese kaart en postordertelefoonbestellingen (MOTO-betalingen).

Hoe werkt SCA in de praktijk?

Wanneer uw klant een aankoop in uw webshop wilt doen en deze afrekent met een creditcard dient hij of zij haar creditcardgegevens in te voeren. Gaat het bijvoorbeeld om een bedrag lager dan € 30,00? Dan kan de betaling direct het autorisatieproces in. Is het een hoger bedrag, dan wordt er eerst via 3D Secure 2 een SCA check gedaan. Uw klant dient zich dan door middel van de bovenstaande methoden te identificeren. Voorheen werd de klant hiervoor naar en nieuwe pagina geleid. Nu gebeurt dit in de betaalapp of op de webpagina zelf. Hierdoor kan uw klant sneller en gemakkelijker door het betaalproces heen lopen.

Is de authenticatie akkoord dan kan de betaling worden geautoriseerd. Wordt de authenticatie niet herkend? Dan wordt de autorisatie niet goedgekeurd en de betaling afgekeurd.

SCA bij EMS

Heeft u een internetkassa via EMS? Wij houden u op de hoogte van eventuele wijzigingen die plaatsvinden omtrent uw aansluiting.

Loopt uw internetkassa via een PSP? Dan zullen zij u informeren over de eventuele impact op uw website.

Bent u op zoek naar een internetkassa? Bekijk ons aanbod op onze website.

 

Bron: Betaalvereniging, Internetkassa.nu, ECB

Toon comments (0)

Wellicht ook interessant voor u

Piggy komt met app op Clover

Ook bij de app developers is de introductie niet ongemerkt gebleven en zijn er veel aanvragen binnengekomen voor de ontwikkeling van Nederlandse apps voor de Clover App Market. Dat is precies waar Clover haar kracht vandaan haalt. Naast een pinautomaat en kassa in één is het bovenal een smartPOS. Dat klinkt misschien wat technisch, maar als je het vertaalt naar een smartphone is het eigenlijk heel logisch; een betaalsysteem met apps erop die het leven van de ondernemer veel eenvoudiger maken. Vandaar ook dat wij iedereen graag kennis willen laten maken met piggy als eerste partner die volledig achter het Clover concept staat.

Lees verder

Vandaag viert EMS een feestje: wij bestaan 15 jaar!

Wij willen al onze klanten bedanken voor het vertrouwen in EMS als hun betalingsverwerker.

Lees verder

EMS introduceert Clover, het alles-in-een betaalsysteem in Nederland

Waar veel ondernemers nog diverse apparaten en contracten hebben voor hun kassa en andere apparaten voor hun administratie, biedt Clover juist één slimme oplossing.

Lees verder